Hangi kelimelerde ünlü uyumu aranmaz?
-Ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen gibi ekler büyük ünlü uyumuna uymaz. Örnekler: akşam vakti, nabız, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken vb. o Tek heceli sözcükler: Tek heceli sözcüklerde ünlü uyumu kuralı aranmaz.
Ünlü uyumuna aykırılık nedir?
İlk hecede arka ünlü varsa, sonraki hecelerdeki tüm arka ünlüler arka ünlü olmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu denir. Burada önemli olan, kelimenin ilk hecesindeki ünlünün kalın mı yoksa ince mi olduğudur. Dilimizde kalın ünlüler a, ı, o, u harflerinden oluşur.
Küçük ünlü uyumu nerelerde aranmaz?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Küçük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
KÜÇÜK ÜNLÜLER UYUMUNA UYMAYAN ÖRNEK KELİMELER hurma, palmiye, çamur, midye, kavuk, kavun, kavurmak, bir araya gelmek, atmak, yağmur vb. Kelimeler küçük harflerle ünlü uyumuna uymayan kelimelerdir.
Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler Türkçe midir?
Türkçeye başka dillerden gelen kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz. Bu kelimeler Türkçeye çevrilirken her zaman büyük ünlü uyumuna uymazlar: uyum, badem, ceylan, tütsülenmiş balık, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, limon, model, kuvvet, güreşçi, selamlaşma, tiyatro, köşe, ziyaret, sevda, vb.
Elma büyük ünlü uyumuna uyuyor mu?
Bunlardan bazıları şunlardır: anne, dahi, elma, bildiğiniz gibi inanan, kız kardeş, şişman. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: uyum, badem, ceylan, tütsülenmiş balık, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, güç, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret.
Kavun küçük ünlü uyumuna uyar mı?
3. Küçük harflerde ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere eklenen ekler kelimenin son ünlüsüne uymaktadır: melon-u. Konsolosluk. Zararlılık.
Avuç küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Türkçede küçük ünlü uyumuna aykırı kelimeler de vardır: palm, avurt, mud, shell, kavuk, melon, roasting, reunion, tossing, rain, vb. Alıntı kelimelerde küçük ünlü uyumu aranmaz: actor, alcohol, label, typewriter, acceptance, doctor, cheeky, important, creditor, music, professor, radio, dignified, vb.
Sandalye büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Eğer biri ilk akşam zayıfsa, diğerleri de zayıf olmalı. Ancak, bu kelime hem yüksek hem de alçak ünlüler içeriyor. Yani sandalye kelimesi. Büyük uyum kuralına uymuyor.
Ünlü uyumu nasıl bulunur?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) ise, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü) veya düz-geniş ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Yağmur büyük ünlü uyumuna uyar mı?
2-) Küçük harf uyumunu bozan bazı kelimelere eklenen ekler kelimenin son ünlüsüne uymaktadır: kavun-u, konsül-luk, yaramaz-lik, müzik-ci, yağmur-luk, vb.
Büyük ve küçük ünlü uyumu kuralı nedir?
Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü kalınsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olur; ilk hecedeki ünlü inceyse, diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur. Büyük ünlü uyumunun kuralları [2, 3]: Bizim dilimize yabancı dillerden alınan sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.
Düz ünlüler nelerdir?
Düz ünlüler: a, e, ı, i. Yuvarlak ünlüler: o, ö, u, ü
Horoz küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Örnekler: “photo”, “cock”, “monolog”, “diyalog” ve “soprano” gibi kelimelerde, “o” ünlüsü ilk hecenin dışında kullanılır ve bu da alt ünlünün uyumuna aykırıdır. Tüm bu kelimeler yabancı kökenlidir.
Türkçede büyük ünlü uyumunda ne gibi kurallar vardır?
– e, i, ö, ü, küçük ünlüler Bu harflerin başlangıcına ve sonuna bağlı olarak büyük ünlü uyumu kuralı ortaya çıkar. Büyük ünlüyle başlayan kelime aynı şekilde devam etmeli ve büyük ünlüyle bitmelidir. Aynı şekilde kelimedeki tüm harfler ünlüye dayalı olarak büyük ünlü olmalıdır.
Özel adlarda büyük ünlü uyumu aranmaz doğru mu yanlış mı?
NOT Kitap, makale, oyun, kurum adı, vb. Özel isimlerdeki sözcüklerin ilk harfleri büyük harflerle yazılırsa, “and, ile, ya, or, yahut, ki, da, de” sözcükleri ve soru eki “mi, mi, mu, mu” küçük harflerle yazılır. Özel isim tamamen büyük harflerle yazılırsa, bu sözcükler ve ekler büyük harflerle yazılır.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Ünlü uyumu nasıl bulunur?
Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinin ünlüsü kalınsa (a, ı, o, u), sonraki hecelerin ünlüleri de kalın olur (a, ı, o, u). İlk hecenin ünlüsü inceyse (e, i, ö, ü), sonraki hecelerin ünlüleri de ince olur (e, i, ö, ü). Bu özelliğe “büyük ünlü uyumu” denir.