Kökencilik nedir?
(Felsefe) İncelenen konunun temel nedenlerine ve köklerine inen bir düşünme biçimi. (Felsefe) Sonuna kadar giden ve yaşam biçimlerini ve yaşanmış ilişkileri eleştirme ve kökten değiştirme eğiliminde olan bir bakış açısı. (Sosyoloji) Kurulu düzenin temellerinde toplumsal ve ekonomik değişiklikler lehine tutum veya doktrin.
Koktendinci ne anlama gelir?
Dini köktencilik, çağdaş toplumsal ve siyasal yaşamın kabul görmüş ilkelerine bir tepki olarak, genellikle dini nitelikteki bir dizi kurala sıkı sıkıya bağlı kalma inancını ifade eder.
Köktencilik ne demek felsefe?
Radikalizm veya fundamentalizm; radikal yöntemler, değer sistemleri ve devrimci yollar çerçevesinde toplumsal değişime ve toplumsal yapılara odaklanan politik ilkeleri savunur. Latince “kök” anlamına gelen radix kelimesinden türemiştir.
Köktenci model nedir?
Fundamentalist model. Aile ortamının yetenekten daha önemli bir eğitim başarısı faktörü olduğu ve bunun sosyoekonomik yapısal eşitsizlikleri yansıttığı ilkesine dayanır. Buna göre, yetenek büyük ölçüde aile koşullarına ve erken sosyalleşme deneyimlerine bağlıdır.
Etnikçilik nedir?
Etnik milliyetçilik, “ulusların ortak bir mirasla, çoğunlukla ortak bir dil, ortak bir inanç ve ortak bir etnik kökenle tanımlandığı” ve etnik grupların ulusal kültürün temelini oluşturan baskın kültürü reddettiği bir milliyetçilik biçimidir.
Kıntış ne anlama gelir?
Fethiye’den bildiğim bir Türkçe kelime ama muhtemelen daha yaygın ve zayıf, güçsüz, tahra, kaditi*, kemikli* anlamına geliyor. İnternette başka anlamları da var, bilenler beni eklesin, bu anlamları garanti etmiyorum.
İslami rejim nedir?
İslamcılık (siyasal İslam veya İslami köktencilik), modern devletlerin ve küçük devletlerin anayasal, ekonomik ve hukuki olarak İslami uygulamalarla yeniden tesis edilmesini öneren ve bu alanda bir canlanma veya özgünlüğe dönüş olarak görülen siyasal ideolojidir.
Fundamentalist ne demek TDK?
Fundamentalist kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı ise şu şekilde: sıfat, toplum bilimi fundamentalisti.
Felsefe kökü nedir?
Felsefe kelimesi Türkçe’ye çevrilmiştir; Arapça falsafa (فلسفة) kelimesinden gelir ve “Rumi bilgelik geleneği” anlamına gelir. Arapçaya ise eski Yunanca philosophía (φίλος, phílos: “sevmek”; ve σοφία, sophía: “bilgelik”) kelimesinden gelmiştir ve “bilgelik sevgisi” anlamına gelir.
Radikal bir insan ne demek?
radikal, siyasette, toplumsal düzenin bir bölümünde veya tamamında aşırı değişiklikler arayan kişi.
Görecilik ne demek felsefe?
Görelilik, insanların sahip olduğu tüm bilgi ve değerlerin göreli olduğunu söyleyen doktrindir. Göreli, başka bir şeye bağlı olan ve başka bir şeye göreli olan bir şeydir. Görelilik ayrıca belirli ilişkiler içinde koşullu ve geçerli olmak anlamına gelir.
Eğitsel sosyoloji nedir?
Eğitim sosyolojisi, eğitimi toplumsal bir olgu olarak ele alarak eğitim politikaları ve reform önerileri gibi pratik çalışmalar üretme eğilimindedir. Öte yandan, eğitim sosyolojisi sosyolojik sorunların eğitim üzerindeki etkisini anlamak için teorik ve analitik çalışmalar yürütmeyi amaçlamaktadır.
Eğitimde firsat eşitliği nedir?
Eğitimde eşit fırsatlar, özgün tanımıyla eşit fırsatlar, insanların kökenleri veya cinsiyetleri ne olursa olsun eşit eğitim alabilmeleri anlamına gelir.
Eğitim ve sosyoloji ilişkisi nedir?
Eğitim, toplumdaki belirli bir ihtiyacı karşılayan toplumsal bir kurumdur. Sosyoloji, eğitimle ilgilenir çünkü eğitim toplumsal bir kurumdur. Bu ilişki, “eğitim sosyolojisi” adı verilen özel bir sosyoloji alanının gelişmesine yol açmıştır.